Läs och Lyssna!

25.11.2017 Vasabladet: Välskrivet om livet efter Wasa brand
Wasa är en blomstrande stad med ungefär 3 000 invånare när den ohyggliga katastrofen slår till. Den tredje augusti 1852 brinner staden ner och lämnar total förödelse ­efter sig. Befolkningen tvingas fly och förlita sig på främlingars välvilja och hjälp.

Pigan Elna och hennes familj söker sig som många andra till byn Runsor som ligger en bit utanför Wasa och till samma ställe kommer också köpmannadottern Amalia med gamla faster Francesca. Efter att familjen Karlsson med sonen Alfred öppnat upp sitt hem för flyktingarna förändras livet för dem alla.

Amalia är inte van med det enkla livet på landsbygden utan längtar ­efter att få återförenas med sin familj i Stockholm. Elna däremot trivs ypperligt och smälter väl in i familjen. Båda kvinnorna har fått upp ögonen för Alfred som inte riktigt vet vad han ska göra. Lockelsen till den blyga Amalia är stor men vore inte Elna ett bättre parti för honom?

Omständigheterna är svåra, ­hungern gör sig ofta påmind och ­ingen vet hur framtiden kommer te sig. Och vad ska hända med ­Wasa, ska en ny stad resa sig ur de förkolnade ruinerna eller finns det andra mera radikala planer som direkt kommer att påverka hela bygden?

Mikaela Nykvist är själv uppvuxen i det som i dag kallas Gamla Vasa, det vill säga i de trakter där hennes bok utspelar sig. Efter branden byggdes den nya staden upp närmare havet för att underlätta transporten som den tiden mest skedde på vatten.

Det är med stor ömhet och förståelse författaren beskriver sina romanfigurer. Jag får en känsla av att Nykvist lärt känna alla karaktärer in på djupet och vill skildra deras öde på ett mångsidigt sätt. Personerna är förvisso fiktiva men känns realistiska eftersom det mänskliga hela tiden är närvarande. Läsaren tillåts komma dem ända in i själen.

Det märks att författaren är noga och värnar om sin text, varje del är genomarbetad. I början av berättelsen anas en viss disharmoni i ordföljd som gör att läsningen hakar upp sig en smula, men nu är jag ­nere på petitessnivå. Detta gnissel försvinner sedan och berättelsen flyter väl på.

Det finns ett sug i historien som gör att jag vill fortsätta läsa sida upp och sida ner. Nyfikenheten driver på läslusten och jag vill veta hur det ska gå för de olycksdrabbade människorna.

Nykvist värjer inte för att skildra de hårda och ofta tragiska levnadsförhållanden som människorna levde under för drygt 150 år sedan. I dag finns det en tilltro till att det finns hjälp att få av både samhälle och medmänniskor, men då var människorna mer utelämnade och i stor utsträckning beroende av andra människors välvilja.

Den godhet och omtanke som familjen Karlsson visar flyktingarna är berörande men författaren vågar också beskriva baksidan av generositeten som kan ha förödande konsekvenser för familjens fortsatta överlevnad. Det finns så många munnar att mätta och förråden är inte stora.

  • 29.10.2017 Vasabladet: Ger ut roman om ett historiskt Vasa
    Det är en ovanligt het sommardag 1852. Pigan Elna jobbar på höängen i Höstves när hon ser rök bolma upp ovanför hustaken i fjärran. Staden Wasa står i lågor….

Med den här scenen inleder Mikaela Nykvist romanen ”Rök i fjärran” som hon ger ut på sitt nystartade förlag Runsorina Books.
Till vardags arbetar Nykvist med dokumentation inom industrin. Hon tycker om att skriva och har ett stort intresse för historia. Hennes debutbok ”Rök i fjärran” handlar om historiska skeenden och platser men de flesta av karaktärerna är påhittade.

– Min släkt har bott i Gamla Vasa i flera generationer. Miljöerna är välbekanta, det är min barndoms landskap jag skildrar, säger hon.

Det var när Nykvist deltog i en guidad tur som hon fick inspiration att skriva sin berättelse.

– Solf Marthaförening besökte de historiska platserna i Gamla Vasa, och hade en utmärkt guide i Anki Svenn. Hon berättade så livfullt om människor och händelser att det satte fart på fantasin.
Nykvist hade en allmän idé om hur hon skulle utforma romanen. Men först behövdes en hel del faktaforskning.

– Jag tog till exempel reda på sådant som hur länge en häst är dräktig. Och hur ofta, eller snarare hur sällan, folk brukade tvätta sig under den här tiden.

”Rök i fjärran” kretsar kring tre huvudpersoner: Amalia från Stockholm som kommer från en köpmannasläkt. Elna som är dotter till en skomakare och tjänar som piga. Alfred som är bondson från Runsor. Deras vägar korsas i samband med Vasa brand.

– Jag beskriver människors vardag och kamp efter att staden brann ned med allt vad det innebar från brist på mat och tak över huvudet till sorg, spirande känslor och uppbyggnaden av något nytt.

Nykvist skildrar den osäkerhet som branden innebar för Vasaborna.

– Skulle de flytta eller stanna kvar? Det var mycket politik inblandad när det nya Vasa skulle byggas. Allt tog tid och invånarna bodde länge i en stad utan stad.

Mikaela Nykvist har arbetat på sin roman i två år vid sidan av ett heltidsjobb.

– När texten var klar gällde det att ta ställning till om den skulle bli liggande i byrålådan eller om den skulle ges ut.

Nykvist bestämde sig för det senare alternativet, uppmuntrad av författaren Anne Manner som varit hennes lektör och bollplank.

Följande steg blev att grunda ett eget förlag. Nykvist ville ge ut sin bok enligt principen ”print on demand”. Det innebär att nya exemplar av en bok trycks då tryckeriet får en order.

– Print on demand tycks inte vara så utvecklat i Finland ännu. Jag hade gärna tryckt min bok på ett lokalt tryckeri, men var nu tvungen att göra det i Tyskland. Därifrån kommer även de 300 exemplar jag tryckt upp åt mig själv.

”Rök i fjärran” finns i handeln senast den 23 oktober. Den ska också publiceras som e-bok för att nå svenskspråkiga läsare både i Sverige och andra länder. Personligen föredrar författaren den tryckta varianten.

– Jag är en riktig boksamlare som ständigt köper böcker.

Ännu återstår en hel del jobb med marknadsföringen. Nykvist kommer till exempel att delta i Helsingfors Bokmässa nästa vecka.

”Rök i fjärran” är den första delen i en planerad trilogi. Den andra boken tar avstamp i slutet av Krimkriget, och i den är det Elnas lillasyster som är en av huvudpersonerna. Den tredje delen utspelar sig under hungeråren på 1860-talet.

Mikaela Nykvist
Aktuell med den historiska romanen ”Rök i fjärran”. Skriver på del två i Runsorserien.
Uppvuxen i Gamla Vasa, bor i Solf.
Familj: Man och två barn, 15 och snart 12 år.
Utbildad vid Hanken, pol.mag. i informationsvetenskap vid ÅA.
Arbetar på Wärtsilä.
Läser: Historisk fiktion av författare som Maria Gustavsdotter, Frida Skyrbäck, Elisabet Nemert, Philippa Gregory, Jan Guillou.
Lyssnar på: Radio i bilen.
Ser på: Outlander, Downton Abbey, engelska och svenska deckare.
Fritidsintressen: Aktiv martha, går på gym, åker slalom och reser med familjen.
Dold talang: Får krukväxter att trivas och frodas.Mellan raderna kan man utläsa en stolthet över hembygden, en stark vilja att lyfta fram en svunnen tid då livet och döden stod varandra närmare än de kan tyckas göra i dag. Kontrasterna mellan klasserna är också något som vi i dag kan ha svårt att förstå, men Nykvist lyckas på ett förtjänstfullt sätt beskriva möten mellan olika samhällsstånd och försynt visa att de mera välbeställda inte alltid lever ett rikare liv. Nykvist planerar sammanlagt tre böcker i Runsorserien. Jag ser redan nu fram emot nästa bok.

Boken
”Rök i fjärran” av Mikaela Nykvist.
Lektör och redaktör: Anne Manner.
Omslag: Petra Långfors.
Inlaga: Alexandra Sandbäck.
Förlag: Runsorina Books.
Tryckeri: BoD – Books on Demand, Norderstedt, Tyskland.